T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / ALTINYAYLA - Atatürk İlkokulu

TEMEL EĞİTİMDE İYİ ÖRNEK UYGULAMALARI

Okulumuzda yapılmakta  olan "İYİ ÖRNEK UYGULAMALARI"

Mehmet Efe Kutlu  : Suda Kopan Fırtına Deneyi :   Geniş bir kabın içine mum yakılır. Kabın içine isteğe bağlı renklendirilmiş su katılır. Kavanozun içine de kolonya sıkılır ve mumun üstüne kapatılır. Su kavanozun içinde yükselerek mumu söndürür.

Mumun yanması için oksijene ihtiyaç vardır. Kavanoz kapanınca karbondioksit miktarı artar ve mum söner.

Yağmur Aksoy  1- Yağmur Deneyi:  Bir kavanoza su koyulur. Onun üstünü kapatacak şekilde tıraş köpüğü sıkılır. Tıraş köpüğü bulutları temsil eder.  En üste de mavi gıda boyası dökülür. O boyaların bulutu geçip yağmur damlaları gibi yer yüzüne inmesi gözlemlenir.

2- Islanmayan Parmak Deneyi:  Bardağın içine su katılır. Suyun üstü tarçınla kaplanır. Parmak tarçınla kapatılmış suya daldırılır ama ıslanmaz.

Tarçın küçük ve hafif olduğu için su yüzeyi gerginliğini bozamıyor. Bu sebeple parmak ıslanmıyor.

 

Fethi ŞentürkSuda Yüzen Yumurta  Deneyi:  Bir bardağa saf su  diğer bardağa da tuzlu su ayarlanır. İki bardağın içine de yumurta atılır. Tuzlu sudaki yumurta üste çıkarken tuzsuz olan bardaktaki yumurta dibe batar.

Tuzlu suyun yoğunluğundan dolayı yumurta üste çıkar.

Elif İrem Deveci- Nazım Şentürk :  Ters Çevrilen Şişeden  Dökülmeyen Su Deneyi: Bir kağıdı şişenin kapağını kaplayacak şekilde ayarlıyoruz. Kapattığımızda kağıdın hafif ıslanmasını sağlıyoruz. Sonra şişeyi ters çeviriyoruz. İçi su dolu şişenin dökülmediğini görüyoruz.

Bardağın içindeki su aşağı doğru  basınç uygular.Kartonu iter.Aşağıdan da hava basıncı uygulanır.Hava basıncı suyun basıncından yüksektir. Bu sebeple su dökülmez.

İnanç Şakman: Suyla Ortaya Çıkan Resim: Peçetenin bir tarafına pek görünmeyen bir renkle bir görsel çizilir. Resmin hemen arkasına pastel boya ile boyama yapılır. Peçete su dolu bir kaba konur ve görünmeyen resimler ortaya çıkar.

Ayşe İclal Çakar-Hatice Nisa SayınBatmayan Mandalina Deneyi:  Bir kabın içine su dolduruyoruz. Daha sonra sırayla kabuklu ve soyulmuş mandalinayı kabın içine atıyoruz. Kabuklu mandalinanın batmadığını ancak soyulmuş mandalinanın battığını görüyoruz.

Kabuklu olanda hava boşluğu daha çok olduğu için yoğunluğu azdır. Bu nedenle yüzeyde kalır. Kabuğu soyulduğu zamansa hava boşluklarına su dolar ve batar.

Veli Serttaş:  Kolonya ile Yapay Bulut Oluşturma:  Plastik şişenin içine bir miktar kolonya dökülür. Şişenin kapağı kapatılır ve şişe ortadan iyice kıvrılır. Daha sonra bir anda bırakılır ve  şişe içinde oluşan yapay bulutlar gözlemlenir.

Sebahat Türen: Sürtünme İle Elektriklenme Deneyi :Küçük kağıt parçaları ayarlanır. Balon şişirilir. Balon yün bir nesneye sürtülür ve kağıt parçalarına yaklaştırılır. Balonun kağıt parçalarını çektiği gözlemlenir.

Nasuhali GürkanMikrop Deneyi: Bir kaba su konur ve suya karabiber atılır. Karabiberler mikrobu temsil eder. Sonrasında parmağımızla karabiberli suya dokunuruz. Ancak hiçbir hareketlenme olmaz. Parmağı önce sabuna sonra karabiberli suya dokundurduğumuzda ise karabiberlerin dokunulan yerden dağıldığı gözlemlenir.

Sabun kullanımının önemini anlatan bir deneydir.

Sare Koç  - Özcan Cihad Çelik :  Dans Eden Mısır Deneyi:  Soda bir bardağa boşaltılır. Daha sonra mısırlar eklenir. Mısırların yukarı aşağı hareket ettiği görülür.

Eymen Aksoy:  Zıplayan Yumurta Deneyi: Yumurta bardağın içine konur. Bardaktaki yumurtanın üstüne geçecek şekilde sirke konur.  3 gün beklenir.  Yumurta yumuşak hale gelmiştir. Yumurtanın yüzeyi temizlenir. Yumurta esnek hale gelmiştir ve kırılma olmuyor. Kısa mesafeden bırakılan yumurta zıplıyor. Sirke yumurtanın yüzeyini esnek hale getirmiştir ve zıplayan yumurta elde etmemizi sağlamıştır.

12-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-202412-02-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.02.2024 - Güncelleme: 13.02.2024 14:59 - Görüntülenme: 138
  Beğen | 0  kişi beğendi